Linkek

Íráselemzés: a grafológia alapjai Nyomtatás

Grafológia, írás, íráselemzés

Amikor az írásunkat vizsgálgatjuk, érdemes megismerkednünk a grafológia alapjaival, hogy nagyobb önismeretre tegyünk szert. Az következő linkben - A grafológia alapjai - találhatók meg a grafológiai elemzésekhez szükséges anyagok. A cikkekhez képi illusztráció is jár, hogy minél hatékonyabban és könnyebben lehessen egyes elemeket szemlélni. Természetesen ehhez sok gyakorlás kell. Kezdetben elég nehéz a grafológiai jegyekbe és kategóriákba behelyezni írásunkat, de a rálátás fejleszthető és hamar bele lehet jönni.

Először néhány jó tanács azoknak, akik úgy döntenek hogy velem együtt hozzáfognak az írással való ismerkedéshez:

  • legyél türelmes
  • ne akarj rögtön és azonnal teljes képet adni a személyről, akinek az írását a kezedben tartod
  • segítség lehet, ha van több írásminta is, mert így össze lehet hasonlítani az írásjegyeket
  • ne ítélkezz ha meglátsz egy negatív vagy pozitív írásjegyet, abból még nem lehet messzemenő következtetéseket leszűrni


Az íráselemzés lényege:
1.pont:
Először vedd a kezedbe az írásmintát, vizsgálgasd, nézegesd, hagyd hogy hasson rád az egész írás. Az ismerkedésnek ebben a szakaszában alapvető benyomásokat lehet szerezni az írásról anélkül, hogy ízekre szednéd, boncolgatnád.

2.pont.

Az ismerkedés után kezdődik az írás elemzése, vizsgálata. Előkerül a szögmérő, nagyító, vonalzó, amikkel az írás elemeit vizsgáljuk: sorokat, szavakat, betűket, betűrészeket, távolságokat, nagyságokat, irányokat stb. A grafológiában mindegyik elemnek megvan a maga saját jelentése, ezeket gyűjtjük össze.

3.pont
Miután összegyűjtöttük az egyes grafológiai jegyek jelentéseit, egymás mellé rakjuk, s mint a gyurmát összegyúrjuk. A többször előforduló tulajdonságok jellemzőbbek lesznek a személyre, a ritkábban előfordulók kevésbé. Ezek alapján elkészül a személyiségkép, ami egy összefüggő írás részekre szedett elemeinek újra összerakását jelenti.

További tanácsok:
Nem szabad egy-egy rész után azt gondolnunk, mindent tudunk az emberről, akinek az írását vizsgáljuk. Ne alkossunk véleményt azonnal, inkább folytassuk az ismerkedést. A tulajdonságoknak két pólusa van. Ezt úgy méri a grafológia, hogy ha minél nívósabb egy írás, vagyis minél jobban eltér a sztenderd tanult írásformáktól, akkor pozitív besorolást kap a jellem, ha minél egyszerűbb, iskolásabb, primitívebb, akkor a negatív tulajdonságok lesznek a jellemzők.

Példa grafológiai elemzéseknél használt jellemvonásokra:

pozitív                      negatív
aktivitás                      nyughatatlanság
büszkeség                   hiúság
diplomatikusság            kétszínűség
életvidámság               felelőtlenség
fantázia                      álmodozó hajlam

Ezekre a jellemzőkre a továbbiakban még visszatérünk
Sikeres ismerkedést!

 


 

Linkek

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
GrafologiaElemzes.hu, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting
Linkgyjtemny Internet.wyw.hu Ingyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonok Items.hu Linkgyjtemny Kategorizlt linkek a kezdlapon! Linkajnl LinkBank Linkkatalgus Linkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkraktr Webkatalgus - Linktr Nyelviskola linkgyjtemny Link-katalgus Magyar Honlap Webkatalgus